Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Indre Troms torsdag 28.02.2019

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det ligger fersk fokksnø i leformasjoner i terrenget. Skred er lettest å løse ut der fokksnøflakene er tynne/myke. Dypt nede i snøen er det også svake lag.

Skredfarevurdering

Lavere temperatur fører til at det gamle snødekket fryser til skare og blir generelt stabilt under ca 1000 moh. Skredproblemet ligger nå hovedsakelig i nysnø og fokksnø fra de siste dager. Skiftende vindretning de siste dagene gjør at det kan finnes ustabil fokksnø i alle himmelretninger, men roligere værforhold torsdag ventes å føre til at denne gradvis stabiliseres. Høyt til fjells finnes fortsatt vedvarende svake lag. Disse ligger dypt og er generelt vanskelig å påvirke, men om skred løsner kan de bli svært store.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å ødelegge flere hus (str 4).

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 27. februar 2019

Det gamle snødekket er fuktig og preget av mildvær opp til 1000 moh. Under 500 moh er det observert generelt mye vann i snøen. Over 600 moh ble det mandag observert tørr snø i overflaten og at vind fra V har transportert snø inn i østvendte terrengformasjoner.

I høyfjellet finnes det fremdeles vedvarende svake lag av kantkorn i snødekket både ved skarelag og ved bakken. Det er generelt vanskelig å påvirke de svake lagene.

Søndag ble det observert et middels stort (str.2) naturlig utløst skred ved Hjerttindskaret.

Fra tirsdag morgen til onsdag morgen ble det målt 19 mm nedbør på Bones i Bardu og 5 mm nedbør på Bardufoss.

Fjellvær

Onsdag 27. februar 2019

18 mm i døgnet, opp mot 30 mm i mest utsatt område. Stiv kuling fra vest, endring til frisk bris fra nordøst om ettermiddagen. -13 °C til -1 °C på 1100 moh. Skyet. Utover formiddagen synker temperaturen og det blir etterhvert sludd/snø også i lavlandet.

Torsdag 28. februar 2019

Ingen nedbør av betydning. Bris fra nord. -16 °C til -11 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS